BoVertelt_Logo_Slogan
Bo Vertelt - referenties

Patricia

Vanuit mijn persoonlijk opleidingsbudget op mijn werk mocht ik de Kompaswandeling met Bo en Joyce volgen. En wat een super mooi cadeau was dit. We begonnen de wandeling met een oefening om rustig te worden en om in het hier en nu te zijn. In het begin vond ik het erg moeilijk om contact te maken met Bo, pas op het moment dat ik echt aan het denken was met mijn hart, pikte Bo mijn gevoel op. En wat was dat een mooi moment. Ik heb ontzettend mooie momenten gehad met Bo. Door de vragen van Joyce ga je denken aan de toekomst, het heden en de belemmeringen. Wat ik zo onwijs mooi vond aan deze wandeling was het gevoel waar je naartoe gaat, hoe Bo regeert hierop en wat het met je eigen lichaam doet. Op het pad van de toekomst kreeg ik veel energie en was Bo bij me om geaaid te worden. In het heden was ik best moe er kwamen een aantal dingen ter sprake waardoor aan het einde van het pad Bo wat ging piepen. Het pad van de belemmering liep ik in en Bo stond vast als een huis en kwam niet meer mee. Ook waren mijn benen zo zwaar, het was moeilijk om vooruit te komen. De wandeling was erg leerzaam voor mezelf. Het was mooi, emotioneel en soms ook confronterend. Joyce en Bo zijn een goed team samen, zo lief en kundig in wat ze doen.    

Patricia (moeder van Justin, 12 jr.)

Onze zoon Justin was erg bang voor honden, al vanaf dat hij heel jong was. We zijn lang op zoek geweest naar juiste hulp voor hem. We wilde graag de combinatie van een coach en een hond. Eindelijk sprak ik iemand die me vertelde over Bo Vertelt, dus direct een mail gestuurd. Al snel reageerde Ernst en hebben we elkaar telefonisch gesproken. Ernst gaf aan de eerste sessie bij ons thuis te komen, zonder hond, om te vertellen over Bo en Balou en het gedrag van honden. Aan het einde van deze afspraak is er met Justin overlegd wat hij de volgende afspraak wilde doen. We hebben de tweede afspraak gemaakt in Maasland. Balou bleef in de auto totdat Ernst en Justin samen afspraken hadden gemaakt wat voor Justin oké voelde. Balou kort aan de lijn bij Ernst. Tijdens de wandeling in een verlaten weiland groeide het vertrouwen van Justin in Ernst en Balou. De afstand tussen Balou en Justin werd steeds kleiner. Tijdens de daaropvolgende sessies is de band steeds vertrouwder geworden en zijn er steeds mooie stappen gemaakt. Soms grote en soms wat kleinere maar Justin ging altijd met een goed gevoel weer terug naar huis. Als er gewandeld wordt met Balou wordt er ook gepraat over de beweging en houding van haar, zodat er geleerd wordt hoe je kan zien hoe een hond zich voelt. Ernst probeert Justin handvaten te geven hoe om te gaan met een hond en het vertrouwen te geven om een stapje verder te gaan. Na 7 sessies heeft Justin Balou zelfstandig aan de lijn en durft voorzichtig het baasje te zijn. Balou en Ernst zijn een super team die met heel veel liefde, geduld en vertrouwen het traject tot een succes maken.  

Justin (12 jr.)

Toen mijn ouders vertelde dat ze Bo Vertelt hadden inschakelt om mij te helpen met de angst die ik voor honden had dacht ik dat ik dat niet zal durven. Bij de eerst afspraak kwam Ernst bij ons thuis langs, ik dacht dat hij gelijk Bo of Balou mee zou nemen, maar dat deed hij niet. Toen hij bij ons was vroeg hij van alles over bijv. hoe de angst was ontstaan. We kregen een boekje waarin allemaal informatie stond wat je wel en niet kan doen bij honden. Ook vertelde hij veel over Bo en Balou. Bij de tweede afspraak mocht ik aangeven of ik Balou wilde ontmoeten of dat we nog een afspraak zonder Balou zouden doen, ik koos ervoor Balou te ontmoeten. Tijdens deze afspraak was Balou op meters afstand en die afstand werd elke afspraak verkleind, maar altijd wat voor mij oké was. En zo ging ik van afstand naar dichtbij, naar de riem vasthouden, een stukje aan de riem wandelen, naar het aaien van Balou. Omdat het zo goed ging mocht ik van mijn ouders een vervolgtraject doen en inmiddels mag Balou loslopen als we afspreken en durf ik steeds meer zelf te doen zonder de hulp van mijn moeder. Ik raak niet meer in paniek als ik vreemde honden tegen kom en weet nu wat ik kan doen! Onze volgende afspraak is in het bos waar nog meer honden lopen, wie had dat gedacht een half jaar geleden!

Een moeder van een dochter van 10 jr.

Ik ben eind vorig jaar bij Joyce en Ernst terecht gekomen met een hulpvraag voor mijn dochter. Er waren diverse grote zaken die privé bij ons thuis speelden. Hierdoor zat haar hoofd veel te vol en dit ging mis in combinatie met haar extreme vorm van perfectionisme in alles wat ze doet. Van dit perfectionisme had ze vooral op school veel last. Alleen een tien voor een proefwerk was goed genoeg. Een 9 betekende dat je iets fout had gedaan. Het was zelfs zo erg dat ze een schoolvakantie vaak ziek op de bank begon omdat ze zichzelf weer overwerkt had op school. Want een fout maken kon echt niet! Wat coachpraktijk Bo Vertelt in een half jaar heeft kunnen bereiken met haar is echt verbazingwekkend. M’n dochter kan nu veel beter omgaan met de druk op school. Een 7 als cijfer is ook goed! Wanneer er nu een vraag voorbij komt in de klas waar ze geen antwoord op weet denkt ze aan Bo en Balou. Dit geeft haar een gevoel van rust in plaats van paniek wat ze vroeger altijd voelde bij dat soort situaties. Ook heeft ze meer zelfvertrouwen gekregen, kan ze nu grenzen stellen en is ze vaker lief voor zichzelf. Een prachtig resultaat! Van de sessies heeft m’n dochter vaak genoten. Meestal vond het namelijk buiten plaats, met je blote voeten in het gras, rennend door het bos of chillend langs de waterkant. En terwijl de onderwerpen aanstippen die zo belangrijk waren om te bespreken. Het is mooi hoeveel tijd en aandacht Joyce en Ernst in een traject stoppen. En er was vertrouwen, alles mocht er zijn en gezegd worden. Het mooiste is denk ik wel de passie die Joyce en Ernst hebben waardoor er ook eigenlijk niks anders dan een prachtig eindresultaat geboekt kon worden.

Gerhard & Annemieke

Hierbij het antwoord op jullie vraag “hoe hebben jullie het traject ervaren dat jullie dochter (20 jr.) bij Bo Vertelt heeft gehad.” Het eerste wat in ons opkomt is dat het voor haar een goede plek is geweest om uit te zoeken wie ze zelf is temidden van alles wat er in haar leven is. Ze is heel betrokken op alles wat er om haar heen gebeurt. Dat is een mooie sociale en zorgzame kant. En het risico daarvan is dat ze zichzelf kwijt raakt. Je kunt ook zeggen, in een fase van haar leven waarin ze snel volwassen wordt, gaat studeren, verantwoordelijkheid neemt in zorg voor mensen, een relatie krijgt, komt ze zichzelf tegen en is het nodig dat ze haar eigen grenzen onderzoekt. Ik denk dat ‘eigen ruimte bewaken’ in de oefeningen bij jullie vaak aan de orde was, en ook: wat wil ik eigenlijk zelf. Dat nagaan bij jezelf, in je lijf, heeft ze geoefend, en de honden zijn dan prachtige spiegels voor haar gedrag. Ik vind dat jullie een hele mooie methode hebben om met mensen te werken en dat jullie dat op een persoonlijk betrokken manier doen. Jullie hebben haar goed gezien, begrepen en haar veiligheid geboden om te komen met wat er is. Ik ben er blij mee wat  onze dochter van jullie heeft kunnen leren! Als christen vind ik het kloppend om te ontdekken dat ‘jij de wereld niet hoeft te redden’ want er is een God die dat doet, en dat het OK is om je naaste lief te hebben, maar daarbij jezelf niet voorbij te hollen: heb je naast lief als jezelf. Dat laatste is de gezonde basis.

Annemieke

Het begon met een simpele vraag van Ernst-Jan: “Hoe gaat het eigenlijk met jou?”. Mijn reactie daarop was in eerste instantie: “Goed hoor”, waarna ik begon te huilen. Nee, het ging eigenlijk helemaal niet zo goed met me. Maar waardoor kwam dat? Na het gesprek met Ernst volgde ook nog een gesprek met Joyce, waarbij ik gelijk al voelde dat ik hier iets mee moest doen. Ik besloot een kennismakingssessie bij Joyce te doen.  De eerste stap was gezet! Wat zenuwachtig kwam ik aan op locatie, waar Bo gelijk naar me toe rende en ook niet meer van mijn zijde week. Gedurende alle sessies heb ik heel wat steun en troost gekregen van Bo. Dat had ik echt nodig op die momenten. De eerste sessie begon met zenuwen, maar ook weerstand. Gedurende de sessie viel dit allebei gelukkig weg. Uiteindelijk besloot ik een traject in te gaan. Om goed te kunnen zorgen voor een ander moet je eerst goed zorgen voor jezelf en goed in je vel zitten. En daar was het nu tijd voor. Om nu eens aan mezelf te gaan denken en te werken. Mijn doel was om rust te krijgen in mijn hoofd, niet altijd maar na te denken en te piekeren, weer energie te krijgen en ook heel belangrijk, weer een goede nachtrust krijgen. Als bonus had ik me als doel (eventueel) nog gesteld om te weten wat ik qua werk in de toekomst wil. Waar ligt mijn hart, wat vind ik echt leuk en krijg ik energie van. In eerste instantie denk je, 5 sessie’s, dat kan toch nooit genoeg zijn? Maar tijdens 1 sessie gebeurt er al zoveel. Je wordt zelf echt hard aan het werk gezet en ongeveer een week later krijg je een huiswerkopdracht, waardoor de sessie min of meer voortgezet wordt en je er mee bezig blijft en het verder ontwikkelt. Je gaat echt een proces in, waarbij je moet luisteren naar je gevoel. Hiermee wordt je heel goed en fijn geholpen door Joyce en Bo. Alles mag er zijn en er wordt geen oordeel geveld en niets is onmogelijk. Dat voelt zo fijn! En stapje bij beetje (en soms een stapje terug) voelde ik me steeds beter. Je mindset wordt anders, je gaat anders tegen dingen aankijken. De dingen die ik geleerd heb zijn onder andere, met zachtheid en liefde ergens naar kijken, ontspannen, tijd voor mezelf nemen, mensen op een andere manier benaderen (dan blijkt dat mensen ook heel anders reageren), loslaten, mijn persoonlijke ruimte bewaren en meer op mijn gevoel vertrouwen. Het afgelopen half jaar tijdens mijn traject bij Bo Vertelt was soms moeilijk en ook best heftig, maar vooral heel prettig en leerzaam. Ik zit nu veel beter in mijn vel, zit weer boordevol energie, loop niet meer voortdurend te denken en te piekeren en ik slaap weer heerlijk! En ondertussen zijn er zelfs dingen gebeurd waarvan ik dacht dat ze nooit zouden gebeuren. Mijn grote wens om ooit een tweede hond te hebben is in vervulling gegaan en onlangs hebben we een nieuw huis gekocht wat toch heel dicht bij mijn droomhuis in de buurt komt (niet helemaal, maar je moet soms wel reeel blijven; een huis in Maassluis met uitzicht op zee is nou eenmaal niet mogelijk😉). En mijn werk in de toekomst? Doordat ik nu beter in mijn vel zit, blijkt mijn werk eigenlijk best genoegdoening te geven. Maar in de toekomst wil ik wel een cursus gaan volgen voor iets waar mijn hart ligt en dat naast mijn huidige baan gaan doen. In een half jaar tijd kan veel gebeuren en ben ik weer veranderd in het positieve, energieke persoon die ik altijd was. En dat door een simpele beslissing om te besluiten aan mij zelf te gaan werken door een traject aan te gaan bij Bo Vertelt. Bedankt lieve Joyce en Bo voor de inzichten die jullie mij hebben gegeven en de liefde en steun die ik van jullie heb ontvangen!

Bianca

Coachen met paarden kende ik al, coachen met honden nog niet echt. Tijdens een netwerkbijeenkomst kwam ik Ernst en Joyce tegen en ik was meteen geïnteresseerd in het werk dat zij doen samen met hun twee honden. Ik ben zelf coach / trainer en vind het fijn (en professioneel) om ook mezelf regelmatig onder de loep te nemen. Ik zag dat mijn hond Billy mij en anderen spiegelde, maar hoe ik dat precies moest duiden, dat had ik nog niet helemaal scherp. Dus heb ik de workshop 6 Levensbehoeften bij Bo Vertelt gedaan. Met mijn eigen hond. Wat een feest! Al na een paar minuten liet Billy heel duidelijk zien waar hij uitlogt bij mij (lees: waar ik uitlog bij mezelf) en ook waar hij weer volledig contact maakt (lees: waar ik contact maak). Door de zeer confronterende spiegel die mijn eigen hond mij voorhield, leerde ik mezelf (als mens én als coach) en Billy nog beter kennen. De duiding van Ernst en Joyce tijdens de workshop zijn echt onmisbaar. Zij bieden allebei nét iets anders qua intensiteit, waardoor het plaatje compleet wordt. De vraag die Facebook hier stelt is “wat raad je aan?”… Ik gun iedereen een sessie bij Bo Vertelt. Om jezelf beter te leren kennen. Om je professionaliteit (bv als coach) te vergroten. En (als je het doet met jouw eigen hond) om de band met jouw hond te verstevigen. De workshop 6 Levensbehoeften met Ernst en Joyce is een enorm cadeau! 

Marlies

Toen ik aan dit traject begon dacht ik bij mezelf whow dit gaat best lang duren. Ik had geen idee wat ik ervan moest verwachten. Maar wat is het een mooi pad geweest om te mogen bewandelen samen met jullie. Ik heb van af het eerste moment tot het laatste moment zo veel van Bo mogen leren. De allereerste kennismakingssessie met Bo kan ik me nog zo goed herinneren. Ik wist niet wat ik moest verwachten van dit hele traject. Ik ben er zo blanco mogelijk in gegaan om alles in me op te kunnen nemen. En tijdens de snuffelsessie gebeurde er al meteen een heleboel. Het gedrag wat ik normaal altijd laat zien, het spreekwoordelijke muurtje wat ik voor me op trok gebeurde dit keer ook. Ik dacht mijn verdriet en onzekerheid te kunnen verbergen maar helaas daar was Bo. Hij prikte door dat muurtje heen en liet zien hoe ik me echt voelde. Tja, toen kon ik het niet meer voor me houden, toen moest ik het wel laten zien! Het ijs was meteen gebroken. Ik heb me direct blootgegeven en Bo volledig aan het werk gezien. Een te mooie ervaring die ik de rest van mijn leven met me zal dragen. En elke sessie daagde Bo mij uit om mezelf echt te laten zien. Soms was dat nog lastig, maar dan stond hij weer naast me, om me net even dat beetje kracht en energie te geven om bij mezelf te blijven. Ook heeft hij me laten werken om echt duidelijk mijn grenzen aan te geven en wat gaf me dat een goed gevoel. Terwijl ik dit schrijf schieten er zoveel emoties door mijn lichaam heen, echt te bizar voor woorden. De gesprekken met Joyce gaven me zoveel inzichten in keuzes en ze heeft me naar mezelf laten kijken op een hele andere manier dan ik gewend was. De woorden die ze gebruikt, de dingen die ze me in liet zien geven me kracht, laten me stralen en laten me inzien dat ik mag zijn wie ik ben en niet zo streng moet zijn voor mezelf. En dit alles vanuit mijn eigen energie door gewoon te voelen. Je hebt me het vertrouwen gegeven dat ik alles kon vertellen waar ik mee zat of tegen aan liep. Om dicht bij mezelf te blijven en bij alles wat ik de afgelopen tijd heb geleerd, mag ik luisteren naar mezelf. Ik mag mijn eigen gevoel volgen en vertrouwen op mezelf. Af en toe even terugkijken op wat Bo me heeft laten inzien (Bo-momentjes). En ook mag ik fouten maken om vervolgens weer even stil te staan en na te denken over wat ik een volgende keer anders kan doen. Ik kan mijn eigen ruimte terug te vinden en vervolgens verder gaan met groeien. Ik ben mega blij dat ik aan dit traject ben begonnen en vind het wel heel erg jammer dat het alweer voorbij is. Ik had nooit verwacht dat het zo snel zou omvliegen. Ik had ook nooit verwacht dat ik zoveel zou leren en zo zou groeien. Ik merk privé als op mijn werk dat ik stappen heb gezet. Ik vond het een prachtige ervaring.

Marjolein

Terugblik op de workshop Spiegelen met honden, welke ik met mijn eigen hond Mees heb mogen ervaren. Tijdens de workshop mocht ik met de 6 levensbehoeften aan de slag, ik mocht kijken en voelen wat deze behoeften voor mij en mijn hond betekenden. Wat ik in eerste instantie vooral deed was kijken naar Mees. Wat zou hij mij laten zien en merk ik dat op? Bij het woord Liefde & Verbinding stonden we even stil en toen ik door wilde lopen bleef Mees stil staan en keek vervolgens naar mij. En toen ik goed en wel besefte wat er gebeurde ging hij erbij liggen, wat was dat bijzonder! Hij liet me zien dat deze tekst belangrijk voor mij was. Maar hoe wist hij dat dat ook echt zo was? Het is bijna magisch te noemen wat er gebeurde. Het leek wel alsof Ernst-Jan of Joyce op een knop drukte om mijn hond stil te laten staan. Maar Mees liet me bewust zien dat deze tekst belangrijk was. Op het moment dat hij ging liggen liet hij mij ook zien dat ik er rustig over na mocht denken. Wat betekende liefde en verbinding voor mij? Waarom was het zo belangrijk. Communicatie, lichaamstaal en emoties gingen met mij aan de haal, mijn onbewuste gedrag werd bewust gemaakt. Er ontstond een prachtige verbinding tussen mij en Mees, pure liefde en verbinding. Het is wat iets wat ik nodig heb om te kunnen leven en te mogen zijn wie ik ben. Het is iets wat ik vroeger heb gemist, hoewel ik zag dat het er wel kon zijn. Maar in het hier en nu zit het in elke vezel van wie ik wil zijn en in wat ik wil geven aan de mensen om mij heen. Ik benoemde dit openlijk tijdens de workshop en zag dat Mees weer was gaan staan. Hij keek naar me en wandelde verder vanuit met mijn levensdoel liefde en verbinding. Ik kan niemand uitleggen wat deze workshop “Spiegelen met honden” met je doet. Het enige wat ik kan zeggen is: Ervaar en voel het, laat je meenemen! Een magische ervaring was deze workshop vol liefde en verbinding op een open, speelse, vertrouwde en veilige manier. Bedankt Ernst-Jan en Joyce voor jullie deskundigheid, bekwaamheid, liefde, professionaliteit en jullie passie. Jullie zijn een dreamteam!          

Carina

Het is nu een aantal weken na mijn afsluitende sessie en nog steeds kijk ik terug op een heel intensief, emotioneel, verhelderende, verrijkende maar bovenal mooi en bijzonder traject welke ik gehad heb.  Mijn “ik” leren kennen en vooral waarderen én accepteren door middel van sommige dingen uit het verleden los te laten en genoegen nemen met minder controle in alledaagse dingen (wanneer je de controle loslaat, gebeuren de mooiste dingen!). Dit zorgt dat ik meer rust in mijzelf heb en vol vertrouwen in mijzelf als persoon wie ik ben en wat ik doe. En zo ga ik de toekomst tegemoet! De toekomst is van mij!! En… mijn “Bo- momentje” vast laten leggen in een kleine tattoo op mijn pols, zodat ik altijd herinnert wordt naar dit moment! Nogmaals lieve Joyce, Ernst, Bo en Balou, het is met geen woorden te beschrijven wat jullie voor mij betekent hebben  met jullie “eigenwijze” manier van coachen. Ik raad het echt iedereen aan! Nogmaals dank!!

Inge

Ik heb zelf mogen ervaren wat spiegelen met je doet. Samen met Joppe was ik te gast bij Joyce en onderweg naar Maasland spookte er al van alles door mijn hoofd… phoe hee, superspannend, wat gaat er gebeuren, hij gedraagt zich hopelijk toch wel??, straks vindt ze hem stom (of mij 😳), wat doe ik allemaal fout, etc, etc. Ben ik héél goed in (dat dan weer wel 😊). Bij aankomst stelde Joyce mij direct op mijn gemak, er was geen goed of fout (da’s fijn!) en Joppe was gewoon meteen zichzelf (geen enkele neiging tot sociaal wenselijk gedrag 🤣).Er gebeurden een heleboel -voor mij- wonderlijke dingen. Joppe gaf mij inzichten waar ik nooit over na had gedacht, redenen voor gedrag, ik leerde om dingen van een andere (zijn) kant te bekijken. Hij was nog steeds dezelfde dolle Doodle die uiteráárd in de sloot sprong en bijna een eend verzoop, maar tóch was er wat anders. Ik weet het, het klinkt vaag, maar dat was het allerminst. Ik kan het niet in woorden uitdrukken want die woorden zouden het gevoel niet kunnen overbrengen en daarmee geen recht doen aan deze ochtend. En ik werd écht geraakt door de wijsheid van Joppe. We denken vaak dat een hond “maar” een huisdier is dat niet beter weet. Maar Joppe weet zóveel, is zó wijs, en heeft in zijn vroege jeugd, toen ik ernstig ziek was, een taak op zich genomen die hij nog steeds serieus neemt. Ook al hoeft dat natuurlijk al lang niet meer. Maar dat is iets wat ík moet leren, dan pas hij… maar dat moet je dan wel weten, en inzien. Wat heb ik nodig? En wat heeft hij nodig? En dat is nou precies wat ik mee heb genomen van vandaag en dat is onbeschrijfelijk waardevol ❤.

Agnieszka

Ik heb zelf een hond maar elke ontmoeting met Bo in het bos of ergens anders vond ik erg spannend. Ik zag hem als een grote en gevaarlijke hond, maar die wel goed naar zijn baasjes luistert. Ik had dit al eens tegen Joyce verteld en ze zei dat ze me daarmee kon helpen. Maar het idee om face to face tegenover Bo te staan vond ik echt te spannend. Maanden later kwam er winactie voorbij op de FB en ik dacht; ik win nooit wat dus ik waag een poging, en ineens kreeg ik een berichtje. Ik had de sessie gewonnen en mocht aangeven wat voor sessie ik graag wilde doen. En dat werd een date met de grote Bo en ik vond het vreselijk spannend! Vanaf het begin van de sessie voelde Bo me heel goed aan. Hij wist precies wat en wanneer hij iets kon doen, hij begreep wat mijn grenzen waren en hij heeft zelfs zijn best gedaan om die samen met me te verleggen. Hij was stoer wanneer het nodig was en heel zachtaardig wanneer ik het nodig had. Hij was de held toen we een andere hond tegen kwamen en liet me ontspannen door met zijn kop lekker tegen me aan kroelen om me te troosten. Ik vond het heel bijzonder dat hij wist wat ik op dat moment nodig had en hoe hij mijn vertrouwen kon winnen. Opeens was hij geen grote Bo meer maar mijn lieve vriendje Bo.Net als Ernst had Bo snel in de gaten dat ik graag een persoonlijke ruimte wilde behouden tijdens onze eerste ontmoeting. Ernst ging ermee akkoord, maar Bo deed lekker eigenwijs zijn best om de persoonlijke ruimte tussen mij en zijn baas te minimaliseren. Met een riem van 3 meter kun je toch makkelijk een rondje om de mensen heen draaien zodat ze lekker dicht bij elkaar kunnen lopen. De tijd vloog voorbij en aan het einde van de sessie vond ik niet alleen Bo maar ook andere honden minder spannend. Tegenwoordig wandel ik met mijn eigen hond op de plek waar ik mijn eerste date met Bo heb gehad en dagelijks denk ik aan mijn Bo momentje… ik merk dat mijn zelfvertrouwen langzaam groter word en dat ik vreemde honden steeds minder spannend ga vinden. Dit help me weer om meer van mijn eigen hond te kunnen genieten. We hebben ons best gedaan om elkaar te gaan vertrouwen en dat is best goed gelukt. En het leukste is dat de eerste date niet laatste was, er komt nog minimaal een officiële date als ik iets verder ben. Tot die tijd blijf ik mijn grote vriend stiekem zien tijdens onze mini dates, zoals die van vandaag.

Anoniem

Tweemaal heb ik een workshop van Joyce en Ernst-Jan mogen ervaren. Zowel een teambuilding als een privé sessie samen met mijn partner. In deze workshops zijn we ingegaan op levensbehoeften en dat gaf hele mooie inzichten en tools om mee te nemen. De samenwerking tussen Joyce en Ernst-Jan is mooi om te ervaren, ze versterken elkaar enorm. Co-coach Bo is echt een aanvulling ten opzichten van regulier coaching. Bo legt duidelijk de vinger (poot) op de zere plek en spiegelt wanneer je niet spreekt vanuit je gevoel. Ik zou Bo vertelt aan iedereen willen aanraden. De veiligheid, warmte en persoonlijke benadering tijdens de coaching hebben me geraakt en laten ontwikkelen. Bedankt lieve Joyce, Ernst-Jan en Bo.

Irene

Inmiddels alweer een paar weken geleden heb ik gewandeld met Joyce en Bo. Wat een prachtige ervaring was dat! Van tevoren was ik gespannen en vooral nieuwsgierig. Een klein beetje sceptisch misschien zelfs wel. De wandeling zelf was mooi, intensief, leerzaam en soms ook erg confronterend. Ontzettend bijzonder hoe Bo alles voelt en laat zien, wat Joyce daarna vertaald. Je moet jezelf echt bloot geven tijdens de wandeling. Bo ziet alles. En hij is een kei in troosten als het even te veel is. Nu ik er achteraf op terugkijk heeft het me veel gebracht. Inzichten waar ik mee vooruit kan. Die me voortaan gaan helpen. Energie voor de toekomst. Grote complimenten voor Joyce hoe ze je continu laat voelen dat alles er mag zijn waardoor je jezelf kan zijn en alles durft te zeggen.

Sabine

Nog niet zo lang geleden een wandeling mogen doen met Bo en Joyce. Een cadeau van mijn man. Een hele bijzondere ervaring! Bo liet mij vlak na binnenkomst al zien dat het oké is om mijn grenzen aan te geven en nee te zeggen. Tijdens de wandeling liet hij mij ook zien dat ik voor een bepaald stukje nog niet klaar was, een eye opener wel. Al met al een hele bijzondere en leerzame ervaring. Ik kan het iedereen aanraden!

Een moeder van een puber (13)

Door diverse gebeurtenissen en natuurlijk door zijn eigen persoonlijkheid maakte deze puber het voor zichzelf erg lastig. Tevens maakte ik mij ondertussen “zorgen” om hem. Zijn gedrag was geresulteerd in het iedereen naar de zin maken zonder zijn eigen plekje hierin in nemen. Geen initiatief nemen, bang zijn voor de mening van anderen, twijfelen aan zijn eigen kunnen en vooral twijfelen aan zijn eigenwaarde. Hierdoor was hij in een visuele cirkel van denken en handelen terecht gekomen. We hadden in overleg besloten om hem een sessie met Bo te laten doen. Bij een ‘buitenstaander’ van je problemen. Met een dier wat jou niet veroordeelt en wat de beladenheid van het praten met iemand wegneemt. Vooral ook om zelf te ervaren, om zelf na te denken. Natuurlijk had ik daar zelf ook al veel met hem over gepraat maar dat is toch anders dan het zelf kunnen inzien en herkennen. De sessie zelf was ik niet bij dus dat is lastig om over te schrijven. Wel kwam er een enthousiast kind thuis. Hij zei dat hij had geleerd hoe hij een ruimte voor zichzelf kon creëren en dat het daardoor makkelijk was om vooral te doen of zeggen wat voor hemzelf goed is. Dit zonder je een ´majorette´ te voelen van andermans ideeën over je leven. En dat hij geleerd had dat hij goed genoeg is als hij het zelf ook gelooft en uitdraagt naar anderen. De week na thuiskomst was een bijzondere week. Hij nam verantwoordelijkheid op school en zocht contact met de leerkrachten om e.e.a. op te lossen. Hij maakte een probleem bespreekbaar met vrienden, zocht zijn eigen weg hierin en kon de daardoor ontstane woordenwisseling een plekje en tijd geven om over te waaien. Hierdoor ontstond tijd en ruimte om vrienden te worden met kinderen die meer bij hem pastte. Privé maakte hij dingen bespreekbaar . Hierdoor werd het dan wel niet opgelost maar hij had gehandeld zodat hij in ieder geval het idee had dat hij voor zichzelf opkwam. Hij is er nog niet, maar het is een meer dan geweldige positieve draai. — Je bent krachtig en mooi als je gelooft in jezelf —

Renate

Wat een mooi duo die 2! Het was een mooie maar zeker unieke ervaring. Joyce heeft mij goed op me gemak weten te stellen. En bo heeft mij veel inzicht in mezelf gegeven. Een dag waar ik veel op terug kijk en met de uitkomsten goed aan de slag ben gegaan. Nogmaals bedankt joyce voor de “bo-momentjes”.

Christien

De spiegelsessies met Bo hebben echt veel nieuwe inzichten opgeleverd. Het was fijn en soms ook confronterend om zo bij jezelf stil te staan. “Hoe en waarom reageer ik zo op bepaalde dingen in mijn omgeving?”en “hoe kan ik ervoor zorgen dat ik dicht bij mezelf blijf/naar mezelf luister” waren vragen die centraal stonden in de sessies. De oefeningen met Bo en gesprekken met Joyce naar aanleiding van Bo’s spiegelen waren heel leerzaam. Ik kan het iedereen aanraden!

Dennis

Ik ken Joyce al een aantal jaren en werd eigenlijk gewoon nieuwsgierig naar waar zij zo passievol over sprak. Het is in de basis de nieuwsgierigheid geweest die mij heeft doen besluiten om met Joyce en Bo de wandeling te maken. Joyce had keurig de link van haar site doorgestuurd, en ik heb daar vluchtig naar gekeken. Ik wilde blanco aan het geheel beginnen. Bij het begin van de wandeling verteld Joyce rustig over wat de bedoeling is en wat Bo doet. Het is altijd lastig om dieper in te gaan in die dingen die je bezig houden. Er zijn verschillende fases die besproken worden, in de loop van de tijd weten Joyce en Bo hun vinger (en poot) op sommige “pijnlijke” punten te leggen. Dit gebeurt eigenlijk op een hele natuurlijke manier. Ik moet zeggen, zeker omdat ik er volledig blanco in ben gegaan, ik het als prettig heb ervaren. Het brengt meer dan ik had verwacht en geeft je inzichten vanuit invalshoeken die je zelf niet had bedacht.

Marjolein

Ik stond best wel sceptisch tegenover een sessie met Bo en was heel benieuwd wat het mij zou brengen. Nu vind ik het moeilijk om dit in een verhaal te vertellen dus ik wil graag wat woorden neerzetten die in mijn gedachten komen als ik het over deze sessie heb. Ik vond het magisch, een verrijking van mijn eigen gedachten en persoonlijke kwaliteiten. Het voelde op een natuurlijke wijze zichtbaar. De sessie voelde veilig, vertrouwd, warm en heel prettig. Bewustwording van eigen kwaliteiten en valkuilen. Zelfreflectie en oprecht. Een cadeautje om het te mogen doen. Ik ga zeker een vervolgsessie doen. Jullie zijn een prachtig, magisch duo die zeker een bijdrage kunnen leveren voor velen.

Carina

De eerste sessie die ik met Bo en Joyce deed wist ik niet goed wat ik kon verwachten en ging er dus heel open in. Ik vond het erg bijzonder om te merken hoe instinctief Bo op mij reageerde en door middel van vragen die Joyce stelde aan mij werd ik bewust aan het denken gezet, waardoor Bo zo zou kunnen reageren. Door de sessies ben ik mij o.a. gaan realiseren dat controle loslaten juist soms beter is, want dan gebeuren de mooiste dingen. Daarnaast ben ik door Bo en Joyce meer bij mezelf gekomen, wat wil ik en hoe wil ik het. Ik heb de sessies als heel bijzonder ervaren en kan het iedereen aanraden die aan zichzelf wilt werken. Nogmaals Bo en Joyce, jullie zijn geweldig! 

Miranda

Omdat ik Joyce zowel beroepsmatig als privé ken waren zowel mijn interesse als vertrouwen in de wandeling met Bo heel groot. Na een aantal loodzware jaren vol verlies was het tijd voor mij om zaken los te laten en nieuwe inzichten te krijgen. Ik hou van dieren en geloof in de verbinding die je met ze kunt hebben, dus de tijd voor een wandeling met Bo was meer dan rijp. Het begin van de wandeling was moeilijk, letten op je ademhaling, voelen en connectie opbouwen met Bo. Door de rust die zowel Joyce als Bo uitstraalde kwam ik er goed in. Voor mij was sterk zijn heel belangrijk. Als iedereen maar kon zien dat ik sterk was en dat ik het allemaal in de hand had geloofde ik het zelf ook. Bo en Joyce laten me zien dat ik niet altijd sterk hoef te zijn. Dat ik mag voelen en meer mijn hart volgen in plaats van mijn hoofd. Wat wil ik in de toekomst? In ieder geval rust, acceptatie en vertrouwen. Maar ik wil ook weer voelen, ik heb mezelf hierin om allerlei logische oorzaken belemmerd. Op dit inzicht kwam ik in ons eerste gedeelte van de wandeling, dit was mijn blik op de toekomst. Het pad van belemmering was zwaar, loodzwaar. Ik dacht dat het veilig was, dit pad kende ik en stiekem wilde ik dit pad blijven volgen omdat het inmiddels bekend en vertrouwd aanvoelde. Maar Bo maakte het me moeilijk en ik hem. Ik moest dit pad doorlopen maar ook verlaten. Het is oké om los te laten en alleen de goede herinneringen uit het verleden mee te nemen. Als Joyce me vraagt of ik het echt los kan laten zeg ik ja, met mijn hoofd. Bo voelt dit haarfijn aan en weigert verder te lopen. Net zolang totdat ook mijn hart ervan overtuigd is dat ik het mag loslaten. Ik ben opgelucht en voel me bevrijd, Bo rent en springt en is ook zichtbaar opgelucht. Na de wandeling ben ik heel moe maar voel me ook ontzettend opgelucht. Om verder te kunnen moet ik accepteren wat er is geweest maar met vertrouwen en meer vanuit mijn hart mijn pad vervolgen. Joyce is geweldig als coach. Rustig, kalm, begripvol en empathisch. Zonder al te veel woorden laat ze je naar je binnenste kijken. Bo als co-coach voelt haarfijn aan of je gevoel oprecht is, daarnaast is hij ontzettend lief en troostend. Lieve Joyce en Bo, bedankt voor deze unieke ervaring! Ik kijk nog vaak terug in mijn notitieboekje als het allemaal even teveel wordt en focus op mijn pad, mijn toekomst!

Anoniem

Na een eerdere korte kennismaking is mijn dochter gisteren voor het eerst “echt” op pad gegaan met Ernst en Bo. Ze was heel erg zenuwachtig en had er eigenlijk geen zin in. Het is voor een 10-jarige natuurlijk ook best spannend om met een onbekende mee te gaan. Maar na enig vertrouwen en moed bij haar te hebben ingesproken ging ze toch mee met Ernst en Bo voor een strandwandeling. Na ongeveer 3 kwartier kwamen ze aan bij het afgesproken punt. En dat angstige meisje was volledig verdwenen! Vol enthousiasme vertelde ze over Bo en over de vele verhalen die ze met Ernst had uitgewisseld. Ze hadden het echt heel fijn en gezellig gehad en ze kijkt uit naar de volgende ontmoeting. Wat een fijn gevoel voor haar maar ook voor mij. Gerustgesteld dat ik echt wel de goede keuze voor haar heb gemaakt om dit traject in te gaan.

Marion

Het zijn nog maar kleine stapjes maar ik merk zeker verschil. Het heeft me erg aan het denken gezet dat het voor mij belangrijk is om altijd vrolijk te zijn. Maar als ik goed bij mezelf te rade ga heb ik ook een minder vrolijke kant die er ook mag zijn. Met ander woorden ik moet meer bij mezelf blijven. Wat heel fijn voelt is dat ik Bink (mijn hond), als hij angstig is, nu kan helpen door met hem mee te lopen i.p.v. het hem zelf uit te laten zoeken. Ook kan ik er beter mee omgaan dat hij is hoe hij is en dat geeft rust.

Remco

Ik ging met Bo wandelen en hij liep niet gelijk met mij mee en dat vond ik heel moeilijk. Ik werd hier ook best verdrietig van. Joyce vertelde mij om het eens te proberen met meer ruimte voor mezelf en dat lukte! Die ruimte neem ik nu (na de sessie) ook nog steeds voor mezelf. Dan denk ik aan de oefeningen die ik met Bo heb gedaan en dat helpt mij daarbij. Ik leerde om dingen te benoemen zonder daarbij altijd het beste voor een ander te willen. ‘Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf.’

Monique

Een prachtige wandeling die mij mooie inzichten heeft gegeven waar ik verder mee kan. Heel bijzonder was het om te zien hoe Bo reageerde op mijn denken en doen en hoe Joyce dat kon vertalen naar mijn situatie. Al met al echt een verrijking die ik iedereen aan kan raden!

Mandy

Een ontzettend mooie sessie met mijn eigen hond. Wat een rust ervaar ik nu. Mooie inzichten gekregen. Wat een bijzondere mooi mens is joyce. Helemaal op mijn gemak gesteld.