De HSP feiten op een rij

Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik geen fan ben van feiten en wetenschappelijke onderzoeken. Ik heb zelf geen wetenschappelijk bewijs nodig dat iets “echt” is. Ik heb dat ook nooit gehad en eerlijk gezegd ook niet altijd begrepen. Voor mij is voelen mijn leersysteem, maar ja daar is onze maatschappij niet op ingericht. Gelukkig kan ik als ondernemer inmiddels wel volledig op dat voelsysteem van mezelf bouwen en zet ik wetenschappelijke feitjes in waar nodig.

In de deze blog geef ik jou graag wat (wetenschappelijke) feiten over HSP, omdat ik het gevoel heb dat dat nodig is. Ik weet namelijk dat die feiten jou niet alleen helpen in het herkennen, maar vooral ook in het erkennen dat je een HSP’er bent. En helaas is het nou eenmaal zo dat we iets minder snel gek vinden als het onderbouwd is. Dus bij deze.

  • Als je hoogsensitief bent heb je een aangeboren sensitiviteit voor omgevingsprikkels, je hebt dus geen HSP maar je bent HSP.
  • Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief.
  • Er zijn net zoveel hoogsensitieve mannen als vrouwen.
  • Je ervaart meer en intenser dan iemand die niet hoogsensitief is.
  • Je verwerkt informatie grondiger en nauwkeuriger. Hierdoor heb je meer tijd nodig om prikkels te verwerken en ervan te herstellen.
  • Hooggevoelig is een synoniem voor hoogsensitief. Hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid staan beide voor hetzelfde, namelijk: het vermogen subtiele informatie waar te nemen, deze intens te beleven én deze diepgaand te verwerken. Als je als HSP’er niet voldoende uitrust of geen veiligheid & zekerheid ervaart in je omgeving dan kun je niet ontprikkelen. Doordat je alle nieuwe prikkels niet kunt verwerken, er is als het ware geen ruimte voor in je hersenen, kun je alles als teveel gaan ervaren. Dit wordt vaak als overgevoelig benoemd.
  • Onderzoek heeft uitgewezen dat het zogenoemde gen voor depressies vaker voorkomt bij mensen die hooggevoelig zijn. Hiermee bedoelen ze eigenlijk dat iemand met HSP een aangeboren gevoeligheid heeft voor positieve en negatieve omgevingsinvloeden. Daarom is de omgeving enorm belangrijk voor de ontwikkeling van iemand met HSP, want HSP werkt twee kanten op, positief en negatief.
  • De term HSP is geen modegril of nieuwe hype, want hooggevoeligheid bestaat al heel lang en hooggevoelige mensen zijn van alle tijden. Vroeger werden er gewoon andere benamingen aan gegeven zoals overgevoelig, verlegen, teruggetrokken of neurotisch.

Bovenstaande punten zijn wat mij betreft de belangrijkste feiten op een rij. Ik hoop dat ik je hiermee heb laten zien dat je niet anders, overgevoelig, raar of gek bent. Je bent gewoon 1 van de 5 mensen met HSP. Wil jij als HSP’er graag af van onderstaande “symptomen” of wil je leren hoe je hiermee om kunt gaan? Boek dan een snuffelcall bij Joyce.

  • Je hebt het gevoel dat anderen jouw energie bij je weghalen;
  • Je bent doodmoe als je in een drukke ruimte met mensen bent geweest;
  • Je hebt lichamelijke klachten, omdat je het gevoel hebt dat je de zorgen van de wereld op je schouders draagt;
  • Je voelt je dagenlang intens verdrietig als iemand iets tegen je zegt wat je niet begrijpt en wat voor jou oneerlijk is.

————————————————————————————————————————————————————————

Joyce is ervaringsdeskundige op het gebied van HSP en coacht onder meer jongeren die willen leren hoe ze hiermee om kunnen gaan. Regelmatig deelt ze blogs, posts en podcasts over dit onderwerp op onze sociale mediakanalen.

Volg ons:

Online_Training_Spiegelen_met_je_hond

Joyce

Baasje van Balou & Beer, echtgenoot van Ernst-Jan. Leeft vanuit haar hart, wordt heel gelukkig van salsa dansen en je kunt haar wakker maken voor een patatje mayo.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00