Van zelfkritiek naar zelfvertrouwen met je innerlijke criticus.

“Kritisch”;  een woord dat de afgelopen weken veel in mijn gedachten voorbij kwam. Ik herken het woord vanuit wie ik vroeger was en vraag me af of ik dat nu misschien nog steeds ben? Past het woord nog wel bij  me? Dat het woord me raakt is overduidelijk, juist omdat ik de gedachte erbij heb dat ik oordeel over dat waar ik kritisch naar kijk. Ik stel mezelf de vraag waarom die gedachte er is, maar het antwoord blijft uit.

Als ik op een ochtend weer dat woord in mijn hoofd hoor rond spoken dan besluit ik het maar eens wat grondiger te onderzoeken. Ik zoek de Wikipedia pagina op en tik het woord KRITISCH in. En zelfs bij het intikken van het woord voel ik de lading, de weerstand, de neiging om dat woord uit mijn systeem te halen.

Kritisch denken is een vaardigheid. Die aangeleerd en gebruikt kan worden om te beslissen of een bewering waar, gedeeltelijk waar, of fout is.

En dan valt het wel bekende kwartje. Ineens snap ik de weerstand, maar ook de reden waarom het woord me bij blijft en nog steeds past bij wie ik vandaag de dag ben.

Als spiegeltrainer en coach werk ik zonder oordeel of kader, wat mij betreft één van de puurste en belangrijkste vormen om mee te werken, juist omdat het past bij wat de honden van nature al doen. Zij leven in het hier en nu zonder oordeel. Het werken zonder oordeel of kader is ontzettend belangrijk voor mij. En het is wat ik met heel mijn hart wil uitdragen en juist daarom viel het woord kritisch me zo zwaar. Kritisch is iets wat ik dan juist niet wil zijn!

En toch mag het er zijn! Als mens, spiegeltrainer en coach mag ook ik vragen stellen. Vragen over of iets oprecht is, of iets een juiste keuze is, of iets echt bij mij past. Ik mag kritisch kijken naar of de sessies voor Bo nog oké zijn om te doen, naar hoe collega’s hier mee om gaan en naar wat er wordt aangeboden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en coaching. Aangezien iedereen zijn of haar eigen waarheid heeft is deze kritische noot persoonlijk en heeft niets te maken met wat goed of fout is.  En dan ineens voelt het woord helemaal niet meer beladen en eigenlijk wel fijn.

Want juist het kritisch zijn houdt me in balans. Als mens, spiegeltrainer en coach. Juist dat maakt dat ik met beide benen op de grond sta, jou geen dingen beloof die ik niet kan waarmaken en werk vanuit vertrouwen.

Durf jij samen met mij “kritisch” te kijken naar waar jij als persoon in kunt groeien? Neem dan contact met mij op.